Adobe Photoshop Lightroom 4 a fost lansat oficial și este disponibil online la Adobe. Pentru cine nu a auzit încă de el Lightroom este un program de editare imagine dedicat fotografilor – oferă un set de unelte ce pot acoperi tot fluxul de postprocesare: descărcarea imaginilor direct din cameră sau de pe card, sortare și organizare, editare imagine, export, imprimare, publicare pe internet, slideshow-uri de prezentare. Pentru editare se pot folosi și aplicații/plug-in-uri „externe”, cum ar fi suita de aplicații oferită de cei de la NIK Software (care în momentul de față, în varianta completă, costă cam dublu față de Lightroom… 🙂 ).
Pentru cine știe de Lightroom, pe lângă îmbunătățirile aduse pe partea de editare principalele facilități suplimentare ar fi: posibilitatea de a poziționa GPS imaginile, posibilitatea de vizualizare și editare video, creearea de foto-cărți, flexibilitate mai mare pe partea de corectare a balansului de alb. În plus, prețul de lansare este cam la jumătate fața de versiunile anterioare: în jur de 150 EUR pentru versiunea completă, respectiv 80 EUR pentru upgrade de la versiunea 3 (prețuri pentru România în magazinul online Adobe, din ce am văzut pentru State sunt aceleași prețuri dar în USD). A fost introdus Lightroom 4 și în oferta f64 la prețul de 678 RON (la 6 martie 2012), cam același preț, nu am văzut însă versiunea de upgrade…
Consider că acum este accesibil pentru toată lumea, prețul poate fi considerat „modic” față de prețul obiectivelor sau al camerelor DSLR, deci acum nu ar trebui să mai existe scuze legate de preț pentru cei care folosesc versiuni piratate. Mi se pare foarte interesantă politica de modificare a prețurilor – probabil Adobe încearcă să își extindă piața ceva mai mult către utilizatorii de MacOS ce au la dispoziție Aperture (o aplicație comparabilă ca funcționalitate/unelte) la doar 70 USD. În plus e clar că un preț mai mic va crește volumul vânzarilor și popularitatea, cel puțin în primă fază.
Pentru cine are răbdare, o prezentare extinsă a Lightroom 4:
Pentru cine nu l-a folosit și vrea (sau nu vrea…) să îl încerce se poate descărca o varianta trial (de probă) de pe site-ul Adobe. Pentru a putea testa / utiliza la maxim posibilitățile Lightroom-ului ar fi indicat să trageți RAW, eventual RAW+JPEG pentru a observa diferențele la „posibilități” de editare.
Spor, chiar sunt curios și de părerile voastre, dacă l-ați testat sau îl folosiți de mai multă vreme!
Tags: 4, f64, lightroom, oferta, postprocesare
1 Trackback / Pingback
[…] tot spuneam ieri de Lightroom ce program bun de editare e el şi ce face, sunt curios ce cred şi alţii despre postprocesare. […]