Florile sunt unul dintre cele mai accesibile subiecte, motiv pentru care probabil ajung să apară şi în cele mai banale fotografii. Am văzut diverse păreri contra imaginilor cu flori însă nu cred că ar trebui să renunţe cineva la a fotografia o floare, mai ales dacă şi are ce fotografia. În plus poate fi un exerciţiu destul de bun, mai ales dacă devii conştient de ceea ce faci şi gândeşti puţin ceea ce vrei să iasă.
Probabil o sa încerc să expun mai multe despre fotografiat flori pe blog, deocamdată spun câteva chestii simple:
– Gândeşte-te dacă merită să faci fotografia şi ce vei face cu ea după aia (aplicabilă oricând vrei să apeşi declanşatorul, nu doar la flori…). Eu aşa fac acum, după câteva mii de cadre cu flori prin calculator.
– Dacă a început să se „treacă” de cele mai multe ori nu merită să strici filmu’/ocupi cardu’, poate doar dacă chiar e ceea ce cauţi.
– Florile arată foarte bine în lumina soarelui şi în special în lumina soarelui de răsărit sau apus. Asta e o regulă valabilă nu doar pentru flori, dar presupunem că tu nu ştiai asta. Normal, şi lumina unui bliţ poate fi corectată dacă setezi corect balansul de alb, dar soarele are farmecul lui 🙂
– Încearcă să tratezi floarea de la acelaşi nivel. Lasă-te în genunchi, pune-te pe burtă, ia-ţi o camera cu ecran rabatabil dacă e nevoie. Sau poate crezi că stăteam în picioare când am făcut poza asta.
– Imaginea mea nu are ca temă floarea, ci polenul (pentru criticii care se plictisesc 🙂 ). Dacă aveam treabă cu floarea evitam să îi tai din încadrare petalele, frunzele, tija, etc., eventual urmăream şi ca fundalul să o scoată în evidenţă. Te-ai prins ? 🙂
– Înainte să arunci poza pe facebook/twitter/500px/instagram/picasa/flickr mai uită-te odată la ea. Poate ar fi nevoie de ceva postprocesare…
Canon 7D + Canon 100mm f/2.8 macro + bliţ cu bounce spre tavan.
Categoria: Flori
URL Imagine: http://www.photoexplore.ro/2013/03/26/macro/